1143 Bp. Gizella út 46/B.
info@doctorhouse.hu
06 30 44 00 846

Laptopot vennél?


Eljön a pillanat amikor laptopot vásárolnál - legyen az az első géped, vagy éppen a régit akarod lecserélni - és te is tanácstalanul állsz, hogy milyet válassz.


Az egyik legfontosabb, hogy a céljaidnak megfelelő gépet vegyél. Itt fokozottan érvényes a mondás, néha a kevesebb több. Átlagos felhasználásra, mint böngészés, film nézés, egyszerű irodai munka, nem érdemes nagy teljesítményű laptopba beruházni, mert a ma kapható új gépek szinte mindegyike alkalmas ezekre az alapfeladatokra - kivéve az Intel Celeron processzorral szerelt darabokat, így azokat érdemes elkerülni. 

Miért költenél el akár egy havi fizetést egy olyan laptopra ami jobban melegszik, ezért hangosabb, az akkuja hamarabb lemerül és jó eséllyel hamarabb is megy tönkre, ugyanis a nagyobb teljesítményért ezeket a kompromisszumokat kell megkötni. Különösen akkor nincs értelme felvállalni ezeket a hátrányos tulajdonságokat, ha ki sem használod a laptopod tudását - persze ha játszani szeretnél, netán videókat szerkeszteni, tervező programot futtatni, akkor nem kérdés, hogy az Intel i7 vagy i9 a neked való egy GTX vagy RTX videokártyával, azonban arra figyelj oda, hogy ezeknek a gépeknek gyakrabban kell a hűtését karbantartani, legalább évente egyszer, de intenziv használat mellett akár többször is. Ennek fontosságát a laptop értékesítők nem szokták kiemelni és a ma már megszokott online vásárlás esetén sincs sok esély, hogy ez kiderüljön számodra, pedig a túlzott melegedés drasztikusan csökkenti az alaplap és ezzel a laptopod élettartamát. 


A másik fontos, ha nem még fontosabb szempont, hogy megbízható és tartós gépet válassz, hiszen te is szeretnéd a pénzedet okosan elkölteni. A rossz hír az, hogy manapság erre elég kicsi az esély. Zuglói laptop szervizünk évtizedes tapasztalata az, hogy a laptopok minősége folyamatosan, évről-évre romlik. Egyértelmű jelei vannak a silány anyaghasználatból eredő hibáknak, úgy, mint a gyakori zsanér törések és alaplap hibák szinte új, 1-2 éves gépek esetében is, azaz sokszor már a garancia idő lejáratáig sem húzzák ki. Sajnos az üzleti gépeknél is látható ez a trend, pedig joggal vélhetnénk, hogy félmillió forintos nagyságrendben, már nem nagyon lehet mellényúlni. A tapasztalatunk az, hogy a 4-5 éve piacra dobott üzleti gépek (Hp Elitebook, Lenovo Thinkpad) esetében lehet a legkevesebb meghibásodásra számítani, de ha ragaszkodsz egy új laptophoz, akkor érdemes olyan gyártó termékét választani, ahol jó vagy legalábbis elfogadható a szerviz háttér. A garancia időtartama szerencsére ma már törvényileg szabályozott, de az olcsóbb gépek között is előfordul, hogy a forgalmazó a kötelezőnél hosszabb garanciát ad, ennek mindenképpen nézz utána, mielőtt döntesz. Üzleti kategóriában a Hp és a Lenovo, míg otthoni kategóriában szintén a Hp, illetve a Dell és az ASUS lehet a nyerő választás.


A kiszemelt laptop megvásárlását követően - a fent említett rendszeres hűtés karbantartáson felül - egy dolgot tehetsz még meg, hogy minél tovább szolgáljon hibátlanul új kedvenced. A manapság leggyakoribb hibának számító zsanér törés megelőzhető, amivel számos további problémától kimélheted meg magad és a pénztárcádat, ugyanis egy túlfeszült zsanér, nem csak a készülék házát törheti el, hanem a kijelző panelt is, sőt az alaplapon is tud javíthatatlan károsodást okozni. A jó hír, hogy ezt egy egyszerű zsanér beállítással meg lehet előzni, amit sokszor akár vadonat új gép esetében is érdemes elvégezni, ugyanis a gyártók egyre gyakrabban adják ki a laptopokat a szükségesnél jóval feszesebb zsanérokkal. Kollégáink többször találkoztak olyan új laptoppal bemutatótermek polcain, melyek fedlapja egyértelműen zsanér problémák miatt volt repedt, ami több mint elgondokodtató. A gyártók szinte kivétel nélkül elutasítják a zsanér törésekből eredő problémák garanciális javítását, ezért érdemes minden esetben a megelőzésre törekedni.