1143 Bp. Gizella út 46/B.
info@doctorhouse.hu
06 30 44 00 846

Laptop kijelző csere


A kijelző vitathatatlanul a laptopok egyik legfontosabb alkatrésze, hiszen ez jelentíti meg a videochip által generált képet, így teremtve meg az ember-gép kapcsolatot. Az első mobil számítógép, ami kijelzővel rendelkezett, az 1975-ben piacra dobott IBM 5100 volt. Azóta természetesen hatalmas változás, több generációváltás zajlott le, a 90-es években a DSTN panelek voltak az egyeduralkodók, még akkori szemmel nézve is meglehetősen gyenge képminőséggel. Létezett már ekkor is TFT panel, aminek a legfejlettebb változatait ma is használjuk, viszont magas ára miatt csak a 2000-es években terjedt. Hazánkban a laptopok tömeges elterjedése a 15.4" képátlójú (39.1 cm), WXGA - 1280*800 képpont felbontású, ún CCFL megvilágítású kijelzőkkel esett egybe. Ez a kijelző is egy mátrixből épül fel, ami 1280 vízszintes és 800 függöleges képpontot tartalmaz, ezzel már egészen élethű képalkotásra volt lehetőség. A kijelző panel képpontjai azonban önmagukban nem világítanak, ezért erről külön kellett gondoskodni, az akkori technológia a CCFL azaz hidegkatódos fénycsővel működőtt, amit legtöbbször a kijelző panel alá épített be a gyártó. Több réteg speciális fólia tükrözte úgy a fényt, hogy egyenletesen világítson a kijelző minden pontja. Ennek a technológiának több hátránya is volt, egyrészt a fénycső ütődésre érzékeny, így sérülékeny volt, másrészt nagy feszültség, több ezer Volt kellett a meghajtásához (ezt egy speciális trafó az inverter álította elő), így a hibalehetőségek száma jelentős volt. Ma már elég ritka az ilyen laptop, ugyanis a LED megvilágítás teljesen száműzte a CCFL technolófiát a piacról. 


A LED-ek előnyeit szinte minden háztartásban ismerjük már, nincs ez másként a laptopoknál sem. Az alacsony fogyasztás, ütésállóság, nagyfeszültség hiánya a mobil gépeknél óriási előnyt jelent. 


Ezzel párhuzamosan nagy fejlődésen ment keresztül a képmegjelenítés módja is, a hagyományos TN paneleket felváltotta az IPS, ami sokkal nagyobb betekintési szöget, magasabb színhűséget, és láthatóan jobb felhasználói élmény nyújt. Ma már az új gépek jelentős része IPS panelekkel kerül piacra. 


A felbontás sem maradhatott ki a fejlődésből, a LED technológiával együtt a HD azaz a 1366 * 768 terjedt el, és a prémium gépek 1920 * 1080 azaz FULL HD felbontása, ma már szintén alap, a 4K azaz 3840 * 2160 számít most extrának, de valószínűleg ez lesz néhány éven belül a standard a Digital Trends szerint is.


A jó hír az, hogy a mai kijelzők esetében nem gyakori a meghibásodás. Sokkal jellemzőbb a külső behatás által történt sérülés, ebben az esetben csak a laptop kijelző csere jelent megoldást, ez legtöbb esetben megvárható szervizünkben.

Következő cikk hamarosan