1146 Bp. Thököly út 77.
info@doctorhouse.hu
30 44 00 846

Laptop zsanér

A laptop zsanér a készülék házat köti össze mechanikusan a kijelzővel, lehetővé téve annak nyitását, a tengely körüli forgatással, a pozicionálás után pedig fix helyzetben rögzíti a kijelzőt.

A legtöbb esetben acélból készül, de nem ritkák a különféle öntvények sem. Számtalan kivitel és megoldás létezik, az újabb, 360 fokban nyitható gépeknél már akár 2 forgásponttal.

A zsanérok legtöbbjénél a feszesség egy anyával állítható, így a gyártásnál könnyen beállítható az az optimális érték, hogy a kijelzőt minden szögben és körülmények között megtartsa fix pozícióban. Ez azonban a műanyag házba épített laptopoknál minden esetben problémát okoz akár 1-2 év használat után, ugyanis a zsanér kopásával együtt jár, hogy a forgó rész szorosabbá válik és ez a ház töréséhez vezet, ezt nevezik sok esetben tévesen zsanér törésnek. A zsanér törésnél nem csak a ház sérül, hanem maga a zsanér is. Mindkét esetben elszakadhat a kijelző szalagkábele, ami zárlatot okozhat és így akár az alaplap végzetes meghibásodásával is számolhatunk.

A töréseket a gyártók szinte kivétel nélkül nem rendeltetésszerű használatra vezetik vissza, így azt garanciában nem javítják, a komplett ház csere pedig sokszor gazdaságtalanná teszi a javítást. Mi ezeket a hibákat is tudjuk orvosolni, a legtöbb esetben a ház cseréje nélkül, jóval kedvezőbb áron.

Következő cikk - Laptop hűtés